
האם אני בכלל צריך לבנות חנות וירטואלית?
יש לך עסק או חנות בעולם האמיתי. החנות אפילו דיי מצליחה ובסביבה הקרובה אליך מכירים אותך ורוכשים אצלך מדי פעם. לקוחות מגיעים אליך מפה לאוזן, מהמלצה של חבר או מפרסומת שעשית פעם באיזה מגזין. כל זה יפה, אבל זה לא מספיק לך! מחוץ לעיר שלך מעולם לא שמעו עליך. מחפשים אותך באינטרנט ואין אפילו אזכור, למעט, אולי, איזו המלצה באתר המלצות שפעם מישהו רשם עליך. הגיע הזמן להכנס לעולם הווירטואלי ולהקים חנות אינטרנטית ברשת.
פיתוח והקמה של חנות וירטואלית מצליחה יכולה להגדיל לך את קהל הלקוחות, להפנות אליך רוכשים שמגיעים גם מחוץ לעיר בה החנות האמיתית שלך נמצאת ובשורה התחתונה להרחיב את העסק שלך ולהגדיל את ההכנסה החודשית. אם אין לך אתר מכירות וירטואלי וחשבת על הקמה של אתר שכזה, ריכזנו כאן עבורך מידע חשוב שיכול להועיל בהבנת הנושא ובקבלת החלטות לפני התחלת תהליך בניית אתרים.
מהי חנות וירטואלית באינטרנט?
אחרי שהבנו את הצורך בבניית חנות וירטואלית, נגדיר תחילה מהי חנות שכזו. חנות וירטואלית, לעיתים נקראת בשמות נוספים, כגון אתר מכירות וירטואלי, אתר מכירות אלקטרוני, אתר סחר, אתר מסחר אלקטרוני eCommerce או אתר מסחר וירטואלי. איך שלא נקרא לה, זוהי למעשה חנות אינטרנטית שהיא חנות לכל דבר, המציגה מוצרים ומאפשרת רכישה, רק שהיא חנות באינטרנט ולא בעולם האמיתי.
חנות וירטואלית היא חנות מקוונת (כלומר פועלת באינטרנט) ויש לה מאפיינים של חנות מהעולם האמיתי: קטגוריות של מוצרים ומוצרים שניתן לבחור מביניהם, אפשרות להוסיף לסל קניות או לעגלת קניות (עגלת קניות וירטואלית כמובן), אפשרויות לקבלת הנחה (נניח על ידי קופונים או מבצעים שונים), אפשרויות להזמנה ולמשלוח עד הבית.
לעתים, החנות הוירטואלית איננה אתר העומד בפני עצמו, אלא היא חלק מאתר תוכן גדול או פורטל המאפשר בין היתר רכישה של מוצרים.


היתרונות והחסרונות של חנות באינטרנט
ישנם בעלי עסקים המוכרים בחנות פיזית אמיתית והחנות באינטרנט היא פעילות נוספת עבורם, וישנם בעלי עסקים שמזמן ויתרו על חנות פיזית ומוכרים רק באמצעות חנות וירטואלית באינטרנט. כאשר משווים את החנות הפיזית מול החנות הוירטואלית, ניתן למצוא יתרונות וחסרונות לכאן ולכאן.
יתרונות החנות הפיזית הם בכך שהלקוח רואה בצורה מוחשית את המוכרים ואת הסחורה אותה הוא קונה, והאמון שלו בביצוע הרכישה גדל. אחד החסרונות הגדולים הוא עלויות ההפעלה הגבוהות: צריך להחזיק מלאים במחסנים או על המדף (מלאים שעולים כסף וצוברים בלאי), צריך להחזיק צוות מוכרים ואנשי שירות ותחזוקה שמקבלים משכורת וכמובן צריך לשלם את עלויות החזקת המקום (שכירות, ארנונה, חשמל וכו'). חסרון גדול נוסף הוא שלקוחות החנות הם רק מי שהחנות נגישה לו מבחינת המיקום שלה ולקוחות פוטנציאלים רבים שאינם בקרבת החנות סביר שלא שמעו בכלל על המקום. עוד חסרון, הוא זמינות החנות בשעות מוגדרות בלבד ולא בכל שעה.
הקמת חנות וירטואלית נועדה לענות על החסרונות של החנות האמיתית. ראשית, היא זולה יותר לתחזוקה, כיוון שאין צורך לשלם עבור עלויות של מקום פיסי, אין צורך בהחזקה של מלאים ואין צורך לשלם משכורות לאנשי מכירות. שנית, באמצעות פרסום אפקטיבי ניתן להגיע לקהל לקוחות רחב מאוד בכל הארץ ואף בעולם. שלישית, החנות זמינה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, ומאפשרת רכישה בשעות הלילה המאוחרות, בסופי שבוע ובחגים. בשורה התחתונה: פיתוח אתר מכירה או פיתוח חנות וירטואלית מקבל הרבה חשיפה ועולה פחות.
החסרון העיקרי שיש לחנות וירטאולית הוא בחוסר האמון של הגולש הממוצע לקנייה באינטרנט. עם זאת, משנה לשנה ניכר כי חלק גדול מהאנשים נעשים "טכנולוגיים" יותר ופחות מפחדים מגלישה באתרי מכירות ומעדיפים רכישה מקוונת באינטרנט על פני זו בעולם האמיתי. באמצעות רכישה מקוונת, חוסכים הגולשים בעלויות ואין להם צורך בהגעה פיסית למקום כדי לקחת את המוצר (שנשלח אליהם הביתה).
הגדלת האמון של הרוכש בחנות המקוונת
אם נצליח לחזק את האמון של הגולש באתר המכירות שלנו, נוכל על ידי כך להעלות את אחוז הרוכשים אצלנו באתר. ניתן לעשות זאת במספר אופנים:
- עמוד אודות ברור – הכנסה של עמוד המציג את בעל האתר, עיסוקו בחיים האמיתיים, תמונה ברורה ופרטי יצירת הקשר איתו. כל אלו משדרים לגולשים כי יש מישהו אמיתי מאחורי האתר הווירטואלי.
- הבלטת פרטי יצירת הקשר עם בעל האתר – הצגת כתובת פיסית של החנות (אם ישנה) ואף מפת הגעה, הבלטה של מספרי הטלפון, הפקס והמייל של בעל האתר. כל אלו משדרים כי במקרה של בעיה יש למי ולאן לפנות.
- הבלטת אייקונים של סטנדרטים ותקנים – הצגה בתחתית העמוד של אייקונים כגון: אייקון של חברות האשראי, אייקון של מנעול (המתאר רכישה מאובטחת), אייקון של פייפאל, אייקון של תקני אבטחה נוספים אם ישנם, אייקון של חברות השילוח והדואר שעובדות עם האתר וכיו"ב.
- הצגת רכישות אחרונות שנעשו – אלו מציגים לגולשים כי הם לא לבד באתר ויש עוד מי שרוכש באתר הזה.
בניית אתר מכירות עם חווית המשתמש
כמו בעולם האמיתי, הרכישה איננה רק אמצעי להשגת המוצר הסופי, אלא תהליך רכישה חוויתי. ככל שהתהליך חוויתי יותר ונעים יותר, כך נחזור ונרכוש מוצרים נוספים באותו המקום (אותו האתר במקרה שלנו).
אם כן, כאשר מתכננים בניית חנות וירטואלית חדשה, צריך לחשוב היטב כיצד לשפר את חווית הרכישה של הגולש. להלן מספר רעיונות והמלצות:
- עיצוב האתר – מומלץ להתבסס על עיצוב בהתאמה אישית ולא לרכוש עיצובים תבניתיים שהם כלליים מדי ו"מתאימים לכל אתר". אתר של מזון לחיות לא יכול להראות כמו אתר של מוצרי יודאיקה. דבר חשוב בהתאמת עיצוב האתר הוא בהתאמה לאופי קהל היעד (נשים, ילדים, סטודנטים, חיילים, וכו').
- חלוקה היררכית ברורה לקטגוריות – קרה לכם שהסתובבתם זמן רב בסופר ולא מצאתם את המוצר שאתם זקוקים לו? זה עלול לקרות גם באתר מכירות. חשוב שכל המוצרים יסודרו בהיררכיה ברורה של קטגוריות (או מחלקות) ותתי קטגוריות (תתי מחלקות). למשל, תחת הקטגוריה "מזון" נמצא את תת הקטגוריה "פירות וירקות" ותחתיה את המוצר "ענבים".
- איפה אני נמצא – בכל עמוד באתר, אסור שהגולש ילך לאיבוד. ניתן להציג בפניו את המיקום הנוכחי שלו ע"י פירורי לחם (תצוגת ההיררכיה במבנה: החנות שלנו » מזון » פירות וירקות » ענבים). כמו כן, מכל מקום באתר יש לאפשר הגעה מהירה לעגלת הקניות.
- תצוגת מוצר ברורה – לכל מוצר צריך להיות עמוד נפרד ובו שם המוצר, שם היצרן, תמונה, תאור קצר, מחיר (כולל עלות מוצר, עלות משלוח, עלות אחרי הנחה וכו') וכן מפרט טכני ברור ומפורט על המוצר. יצירת עמוד מפורט וברור לכל מוצר ומוצר יכולה לתרום בקידום ביטויי זנב ארוך באתר הנבנה. מומלץ לאפשר הגדלה של תמונת המוצר וכן צפייה במספר זוויות שונות של המוצר. מומלץ לשלב קטעי וידאו בצילום 360 מעלות או הדגמת שימוש במוצר.
- שיתוף – יש לאפשר לגולש באתר לשתף את המוצרים בחנות (בפייסבוק, בטוויטר, בגוגל+ וכן שליחת מייל לחבר).
- הדפסה – יש לאפשר לגולש להדפיס את עמודי ההסבר על המוצרים באתר. באופן זה, הדבר יקל עליו לבצע השוואות מחירים, העברה פיסית לחבר או שמירת המידע למועד מאוחר יותר בו ירצה להתעמק במוצר שהודפס.
- מוצרים מומלצים – רצוי להציג לגולש רשימת מוצרים מומלצים עבורו. מוצרים אלו יכולים להיות למשל:
- מוצרים במבצע או בהנחה.
- מוצרים שרכש הגולש בעבר.
- מוצרים חלופיים למוצרים בהם צופה הגולש (מוצרים חלופיים לקפה הם תה ושוקו).
- מוצרים משלימים למוצרים בהם צופה הגולש (מוצרים משלימים לקפה הם סוכר וחלב).
- מוצרים שנרכשו על ידי גולשים אחרים לאחרונה.
- מוצרים שנרכשו על ידי גולשים אחרים שרכשו מוצרים כמו שצופה בהם הגולש.
- הצעות רכישה שונות – ניתן לשפר את החנות הבסיסית בהצעות רכישה מיוחדות, כגון קנייה קבוצתית, מכרזים (מכירה פומבית בה זוכה מי שהציע את המחיר הגבוה ביותר) ומכרזים הפוכים (כמו מכרזים רגילים, רק שלא רואים את שאר הצעות הגולשים בעת ההשתתפות במכרז), מבצעים מיוחדים וכיו"ב.
- מועדון לקוחות – אנשים אוהבים להרגיש חלק מקבוצה נבחרת, בייחוד כשהחברות בקבוצה מעניקה להם הטבות. הוספת אנשים (לאחר שהסכימו כמובן) למועדון הלקוחות של האתר הוא טוב גם לגולשים שמקבלים את ההטבות והמבצעים וגם לבעל האתר ששומר על אמון הגולשים ומחזיר אותם לחנות שלו לרכישה נוספת שוב ושוב.
- סטטיסטיקות – מומלץ להציג מידע סטטיסטי על המוצר: מספר הרכישות של המוצר, מתי נרכש לאחרונה וכו'. המידע הזה יכול להוסיף אמון של הגולש במוצר.
- ביקורות גולשים ודירוגים – ביקורות של גולשים על המוצר או על היצרן של המוצר מחזקות את האמון של הגולש במוצר ומנחות אותו מה היתרונות והחסרונות של כל מוצר בו הוא צופה.
- בחירת שיטת המשלוח – יש לאפשר בחירה של משלוח לפי נוחיות הגולש ולא לאלצו להשתמש בצורת משלוח נתונה ויחידה. שיטות לדוגמא: איסוף עצמי, דואר רשום, דואר שליחים עד הבית. המחיר על כל צורת משלוח יהיה שונה כמובן.
- תודה שרכשת באתר – לאחר ביצוע הרכישה יש להציג בפני הרוכש (גם באתר וגם במייל נפרד שיישלח אליו) סיכום של כל מה שרכש, עלות הרכישה (שמפרטת את עלויות המוצרים, שווי ההנחות שקיבל ועלויות המשלוח), אופי המשלוח וכמה זמן עד שהוא יקבל את המוצרים שרכש.
מודולים הכרחיים באתר מכירות
להלן המודולים והרכיבים הנפוצים באתר מכירות וירטואלי. חלקם הגדול עוזר לניהול החנות (ניהול הלקוחות, המלאים, המשלוחים וכו') וזמין במערכת הניהול למנהל האתר בלבד. אם אתם מתכננים פיתוח אתר מכירות מומלץ לעבור על המודולים הבאים ולשקול לכלול אותם באתר שלכם:
- ניהול מוצרים – יכולת ניהול קלה של מוצרים בקטגוריות ותתי קטגוריות. כבסיס, לכל מוצר חייב שתהיה כותרת, תמונה, שם היצרן ותאור המוצר. מערכת ניהול טובה באתר מכירות מאפשרת החזקה של מידע נוסף על כל מוצר, כגון עלות הרכישה של המוצר מהספק, מאפיינים טכניים (גודל, משקל, צבע), מק"ט, כמות במלאי ועוד. מידע זה משמש את בעל החנות לניהול המוצרים וזמין בחלקו ממערכת הניהול בלבד (כלומר אינו חשוף לכלל גולשי האתר).
- חיפוש מתקדם - באתר שבו הרבה מאוד מוצרים, תפקיד החיפוש באתר גדול במיוחד. חיפוש טוב ידע לשלוף מוצרים תוך התאמת שורת החיפוש לשם המוצר, תאורו או המפרט שלו.
- עגלת קניות או סל קניות – עגלה וירטואלית באתר, שמציגה את רשימת המוצרים אותם רוצה הגולש לרכוש, כמויות ומחיר משוקלל סופי (כולל הנחות ומבצעים וכן עלויות משלוח). בעגלה ניתן לשנות את הכמות הנרכשת של כל מוצר או להסיר מוצרים שהוספו בטעות. עגלת קניות טובה צריכה להיות זמינה ונגישה על ידי אייקון בכל דפי המוצרים באתר (לנוחיות הגולש, מומלץ שלצד האייקון תוצג כמות המוצרים בעגלה והמחיר המשוקלל שלהם).
- ניהול קופונים – זהו מודול מומלץ שאיננו קיים באתרי מכירות סטנדרטיים. מדובר ביכולת הכנסה של קוד קופון בעמוד עגלת הקניות וקבלת הנחה במחיר הסופי. מערכת ניהול קופונים חכמה היא כזו המאפשרת כחלק ממערכת ניהול התוכן באתר הוספה דינמית של קופונים, קביעת הכמות הניתנת למימוש של כל קופון, תאריך התחלה ותאריך תפוגה של הקופון ואת שווי הקופון באחוזים מהקניה הסופית או במחיר קבוע מראש.
- סליקה – מודול הכרחי באתר מכירות הוא יכולת סליקה כבר באתר (במקום רכישה טלפונית או ע"י הגעה לבית העסק). מעמוד עגלת הקניות ניתן לעבור הלאה לעמוד הסליקה ושם לבצע את הרכישה בצורה מקוונת ומאובטחת על ידי הזנת פרטי הרוכש (שם, ת.ז., טלפון, פרטי כרטיס אשראי).
- אתר מראה לזאפ ול-Kama – אתרי מכירות טובים מאפשרים התממשקות לאתרי השוואת מחירים כגון זאפ או כמה זה. ההתממשקות מתאפשרת על ידי יצירת "אתר מראה" שהוא למעשה קובץ (בד"כ בפורמט xml) הכולל את מוצרי החנות השונים. קובץ זה נוצר ומתעדכן בצורה אוטומטית על השרת שעליו יושבת החנות הווירטואלית, ואתרי השוואות המחירים קוראים אותו משם ומעדכנים את פרטי המוצרים של החנות אצלם באתר.
- ניהול כרטיסי לקוח – מודול פנימי במערכת הניהול (זמין לבעלי החנות בלבד) המאפשר ניהול כרטיסי הרוכשים השונים: פרטי הרוכש, רכישות אחרונות שביצע ושקלול סכום הרכישה המשוקלל.
- ניהול מלאים – מודול פנימי במערכת הניהול המאפשר קביעת המלאי של כל מוצר ומוצר. בכל רכישה מקוונת באתר, מתעדכנת כמות המלאי בהתאם. מוצרים שאינם במלאי מקבלים התייחסות מיוחדת באתר ומופיעים עם הרישום "לא זמין במלאי" או "אזל".
- ניהול סטטוס רכישה – מודול פנימי במערכת הניהול המציג את הסטטוס של המוצרים שנרכשו. למשל: הוזמן ולא יצא עדין, הוזמן ואין במלאי, הוזמן ויצא.
- ניהול סוגי משלוח – קביעה של סוגי המשלוח האפשריים לבחירה באתר ועלות כל משלוח לרוכש. למשל: איסוף עצמי – ללא תוספת עלות, דואר רשום – 15 ₪, שליח עד הבית – 50 ₪.
- הנחות אוטומטיות - אפשרות לתת לרוכשים באתר הנחה אוטומטית, כגון הנחה ברכישה של כמות, הנחה ברכישה מעל סכום מסויים וכן הלאה.
- סטטיסטיקת רכישות – אפשרות הצגה פשוטה במערכת הניהול של סטטיסטיקות כגון: כמות הצפיות בכל מוצר, כמות הרכישות, אחוז הרכישה וכו'.
- דוח תקופתי – יכולת הפקה של דוח תקופתי עבור בעל העסק. הדוח צריך לשקף בכל פרק זמן (נניח חודש) את כמות הרכישות באתר ואת ההכנסות מהרכישות הללו. דוח טוב יוכל להקרא ע"י אקסל להמשך ניתוח ויצירת גרפים.
חנות מקוונת ללא סליקה איננה חנות
לאחר שסיים הרוכש לבחור את המוצרים המעניינים אותו מהחנות ולהוסיפם לעגלה, הוא בוחר לעבור לעמוד הסליקה שבו יזין את פרטי כרטיס האשראי שלו. מבחינה טכנית, מימוש עמוד הסליקה יכול להיות באמצעות אחת מהדרכים הבאות:
- סליקה ישירות באתר – עמוד הסליקה הינו חלק אינטגרלי מהאתר (חלק מהקוד של האתר וזמין תחת אותו שם מתחם).
- סליקה בשיטת redirect – עמוד הסליקה הינו עמוד באתר חיצוני של חברת סליקה. הגולש מועבר לעמוד החיצוני שיושב על שם מתחם אחר, שם הוא מבצע את הרכישה ובסיומה מוחזר לאתר המכירות.
- סליקה בשיטת iframe – עמוד הסליקה הינו עמוד חיצוני של חברת סליקה, אך הוא איננו מופיע כדף עצמאי שאתר המכירות מפנה אליו, אלא הוא מוטמע כחלק מאתר המכירות ומשדר תחושה שהוא חלק אינטגרלי מהאתר עצמו.
לכל אחת מהשיטות יש יתרונות וחסרונות. היתרון של סליקה ישירות באתר הוא שאין צורך לעבוד מול חברות הסליקה והעבודה היא ישירות מול חברות האשראי (כאל, ויזה לאומי וישראכרט). בכך נחסכות עלויות לא מועטות בכל חודש. החסרון הוא שעל מנת לממש סליקה ישירות באתר, צריך לעמוד בסטנדרטים ותקנים מחמירים, לרכוש מפתח הצפנה, לאחסן את האתר על שרת עם IP קבוע ולאפשר עבודה תחת הצפנת SSL. מאז הגדרת התקן החדש PCI-DSS הופך מימוש סליקה ישירות באתר לקשה עד בלתי אפשרי וההעדפה היא לסליקה בשיטת redirect או iframe.
צורת תשלום נוספת אפשרית היא באמצעות פייפאל. תשלום בפייפאל מאפשר ביצוע קניה בטוחה, כאשר הרוכש איננו מזין את פרטי כרטיס האשראי שלו באתר, אלא רק מכניס את פרטי החשבון שלו בפייפאל. על מנת לאפשר תשלום באמצעות פייפאל, או שמחברים את האתר לממשק מיוחד (API) המאפשר זאת, או שנעזרים בחברת סליקה ומאפשרים גישה לפייפאל מעמוד הסליקה (הגולש יכול לבחור לשלם באמצעות כרטיס אשראי או באמצעות פייפאל).
כאשר בוחרים חברת סליקה, צריך לבדוק האם הממשק שלהם עובד בשיטת redirect או iframe (או שניהם), האם הוא מאפשר תשלום באמצעות חשבון פייפאל, האם ניתן לעצב במעט את עמוד הסליקה (למשל להטמיע בעמוד לוגו, לקבוע את צבעי הרקע והפונטים ולהכניס מלל חופשי) והכי חשוב: מהן עלויות הסליקה החודשיות. ברוב המקרים, עלות הסליקה נקבעת כסכום בסיס חודשי ועלות נוספת על כל סליקה שמבוצעת במהלך החודש. לעתים, מציעות חברות הסליקה חבילות שונות לפי כמות הרכישות החודשית המשוערת.
סיכום נושא בניית חנות וירטואלית
בניית חנות וירטואלית באינטרנט יכולה להוזיל עלויות ולהגדיל את קהל הרוכשים. עם זאת, בטרם הקמת חנות וירטואלית eCommerce חדשה יש להקדיש מחשבה לתכנון האתר וזאת על מנת להגדיל את אמון הגולשים ברכישה, להפוך את חווית הרכישה לנעימה ומהנה יותר, ולאפשר ניהול ומעקב נוחים יותר עבור מוצרים, לקוחות, מלאים ומשלוחים. אתר שנבנה לאחר שהושקעה בו מחשבה ימשוך אליו גולשים חדשים, יחזיר אליו רוכשים מהעבר לרכישות נוספות וינוהל בצורה נוחה וקלה יותר על ידי בעליו.