חשיבות אופטימיזציית המהירות בכל בניית חנות וירטואלית חדשה
אופטימיזציה של מהירות האתר חיונית למתן חווית משתמש חלקה והבטחת דירוג גבוה במנועי חיפוש. מהירות קשורה ישירות לשביעות רצון המבקרים, שיעורי יציאה מדף הכניסה והגדלת ההמרות. עבור מסחר אלקטרוני, חנות וירטואלית שעובד לאט עלולה לאבד מבקרים ומכירות עקב תסכול הגולשים.
בנוסף, מנועי חיפוש כמו גוגל נותנים עדיפות לאתרים מהירים יותר, מכיוון שהמהירות משפרת את הנגישות והשימושיות.
שימוש ב-Google PageSpeed Insights לניתוח מהירות האתר
הכלי Google PageSpeed Insights הוא כלי של גוגל שמודד את ביצועי האתר ומספק תובנות ניתנות לפעולה לשיפור זמן הטעינה. הוא מעריך גם גרסאות ניידות וגם גרסאות שולחניות של האתר, כיוון שלבדיקה בגירסת הסלולר יש קריטריונים מעט שונים מלבדיקה בגירסה השולחנית של האתר.
אלו הם המדדים המוצגים ב-PageSpeed Insights:
- התוכן הגדול ביותר Largest Contentful Paint (LCP) - מודד ביצועי טעינה. LCP צריך להיות פחות מ-2.5 שניות עבור חווית משתמש טובה.
- השהיית קלט ראשון First Input Delay (FID) - מודד אינטראקטיביות על ידי תזמון המהירות שבה האתר מגיב לפעולה הראשונה של המשתמש, כמו לחיצה על קישור. ציון מתחת ל-100 מילישניות הוא אידיאלי.
- שינוי פריסה מצטבר Cumulative Layout Shift (CLS) - מעריך את היציבות החזותית, על ידי בדיקה אם אלמנטים בדף משתנים באופן בלתי צפוי. למדד זה השפעה על השימושיות של הגולש באתר. מומלץ ציון CLS מתחת ל-0.1.
כדי להשתמש ב- PageSpeed Insights, פשוט מכניסים את כתובת האתר אותו מעוניינים לבדוק, ותוך מספר שניות מקבלים דוח עם ציון והצעות לתיקון. מומלץ לפעול בהתאם להצעות המוצעות, על מנת לשפר את מהירות האתר. הכלי מחלק הצעות להזדמנויות (שינויים לשיפור המהירות) ואבחון (בעיות שאפשר לטפל בהן).
נסקור להלן נקודות שונות שמומלץ להתייחס אליהן בעת אופטימיזציית מהירות לאתר. נקודות אלו גם נבדקות ב-PageSpeed Insights.
שמירה במטמון: אחסון נתונים לגישה מהירה יותר
שמירה במטמון מאחסנת באופן זמני נתונים שניגשים אליהם לעתים קרובות, כך שבקשות עתידיות עבור נתונים אלה ניתנות לגישה מהירה יותר. זכרון המטמון ממזער את הצורך לטעון משאבים מאפס בכל ביקור.
סוגי אחסון במטמון כוללים מטמון בדפדפן ומטמון בצד השרת.
מטמון הדפדפן - זכרון המטמון של הדפדפן מאחסן משאבים סטטיים (כמו תמונות, CSS, קובצי JavaScript) בדפדפן של המשתמש, ומפחית את זמני הטעינה לביקורים חוזרים. ניתן להגדיר מטמון דפדפן באמצעות כותרות HTTP על ידי ציון תאריכי תפוגה, האומרים לדפדפן כמה זמן לאחסן כל קובץ.
דוגמה בקובץ htaccess:
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 month"
ExpiresByType image/png "access plus 1 month"
ExpiresByType text/css "access plus 1 month"
ExpiresByType application/javascript "access plus 1 month"
</IfModule>
קוד זה מציין שתמונות, קבצי CSS ו-JavaScript נשמרים במטמון למשך חודש במכשירים של המשתמשים.
מטמון בצד השרת - זכרון המטמון בצד השרת מאחסן דפים בשרת כדי לצמצם את הזמן הדרוש ליצירת וטעינת תוכן דינמי. האפשרויות כוללות אחסון עמודים במטמון (מאחסן דפי HTML שעברו רינדור מלא), שמירה במטמון של אובייקטים (שאילתות מסד נתונים מטמון) ו- opcode מטמון (שומר קוד PHP שעבר הידור).
דוגמה: עם וורדפרס, תוספים כמו WP Super Cache או W3 Total Cache יכולים לשמש לשפר הגדרות מטמון בצד השרת ולשפר את זמני הטעינה הכוללים.
דחיסת קבצים: צמצום גדלי קבצים
דחיסת קבצים מפחיתה משמעותית את כמות הנתונים הנשלחים מהשרת לדפדפן המשתמש, ומשפרת את מהירות הטעינה.
ישנם שני סוגים עיקריים של דחיסה: דחיסת קבצי קוד ודחיסת תמונות.
דחיסת קבצי קוד - זוהי דחיסת GZIP של קבצי HTML, CSS ו-JavaScript בשרת לפני שהם מועברים לדפדפן. דחיסת קבצי הקוד היא כבר נוהג סטנדרטי, כיוון שהיא מקטינה את גודל הקבצים בעד 70% והיא נתמכת ברוב הדפדפנים המודרניים.
דוגמה בקובץ htaccess:
<IfModule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript application/json
</IfModule>
דחיסת תמונות - תמונות תופסות בדרך כלל חלק גדול מזמן טעינת העמוד. כלים כמו TinyPNG ו-ImageOptim יכולים לדחוס תמונות מבלי לפגוע יתר על המידה באיכות הנראית של התמונות. פורמט WebP מספק אפילו יותר דחיסה מ-JPEG או PNG עבור דפדפנים נתמכים. נוסף על הדחיסה (שמבצעת שמירה חכמה של הנתונים בפחות נפח אחסון) מומלץ גם להקטין את הרזולוציה של התמונות למימדים האופטימליים הנדרשים, ובכך להקטין עוד יותר את נפח אחסון התמונות.
מהירות שרת ורשת אספקת תוכן (CDN)
המהירות של שרת האחסון והקרבה שלו למשתמשים משפיעות ישירות על זמני הטעינה. רשת אספקת תוכן (CDN), כגון Cloudflare או Amazon CloudFront, מטפלת בכך על ידי שמירת תוכן אתר במטמון במספר שרתים ברחבי העולם. כאשר מבקר ניגש לאתר, התוכן מועבר מהשרת הקרוב ביותר. לדוגמה, מבקר באירופה הנכנס לאתר מבוסס ארה"ב יראה זמני טעינה מהירים יותר אם ה-CDN מגיש את התוכן ממרכז נתונים אירופאי.
ספקי אירוח משתנים מאוד במהירות ובאיכות. בחירה באחד עם חומרה מהירה, אחסון SSD ואפשרויות להרחבה עם עליות תנועה תשפר את הביצועים של החנות הווירטואלית.
צמצום ומיזוג קבצים
צמצום גדלי קבצים (קבצי HTML, CSS ו-JavaScript) באמצעות הסרה של תווים מיותרים מהקוד (למשל, רווחים, הערות) מאפשרת הקטנה של הקבצים ללא פגיעה בפונקציונאליות שלהם. לדוגמה, כלי הקטנה כמו UglifyJS (עבור JavaScript) ו-CSSNano (עבור CSS) הופכים את התהליך הזה לאוטומטי. לפלטפורמות CMS רבות יש תוספים שיכולים לצמצם קבצי קוד בקלות.
מיזוג קבצים מפחית את מספר בקשות ה-HTTP, שכן כל קובץ בודד דורש בקשה נפרדת. לדוגמה, מיזוג קבצי CSS מרובים לאחד מפחית את מספר הבקשות מהשרת, ומאפשר לדפים להיטען מהר יותר.
התוסף Autoptimize עבור WordPress, מצמצם וממזג אוטומטית קבצי CSS ו-JavaScript, ומאיץ את זמני הטעינה.
אופטימיזציה של תמונות ותמונות רספונסיביות
תמונות הן לרוב הנכסים הגדולים ביותר בדף אינטרנט, כך שאופטימיזציה שלהן יכולה להניב שיפורי מהירות משמעותיים.
עבודה עם תמונות רספונסיביות - תמונות רספונסיביות מתאימות לגדלים שונים של מסך, ומציגות גרסה מותאמת לנייד, טאבלט או מחשב שולחני. באמצעות התכונה srcset , ניתן להציג רזולוציות תמונה שונות בהתבסס על רוחב מסך המכשיר.
טעינה עצלה - מנגנון טעינה עצלה (Lazy Load) דוחה טעינת תמונות עד שהן עומדות להיכנס ל-Viewport (התחום על המסך הנראה בעין ללא גלילה). בדרך זו, זמן הטעינה הראשוני קטן. תוספים מודרניים רבים מציעים טעינה עצלה מובנית באמצעות המאפיין loading=lazy לתגיות img. פלטפורמות שונות לבניית אתרים מציעות תוספים שמנהלים טעינה עצלה, לדוגמה התוסף Lazy Load של WP Rocket בפלטפורמה WordPress.
יעילות קוד: מבנה HTML ומיקום JavaScript
ארגון ה-HTML בצורה חכמה הוא קריטי למהירות הטעינה של דף האינטרנט.
להלן כמה הנחיות לגבי ארגון נכון של קובץ ה-HTML:
- קוד HTML סמנטי - מומלץ להשתמש בתגי HTML סמנטיים, כדי לשפר את קריאת הקוד ומהירות הטעינה. יש להימנע מקינון עמוק מדי של תגיות (תגית בתוך תגית), מכיוון שהקינון מגדיל את גודל ה-DOM ומאט את העיבוד.
- מיקום JavaScript - קריאה לקבצי JavaScript מתוך קובץ HTML מבצעת חסימה של משאבים אחרים. לכן, שינוי חכם של סדר הקריאות לקבצי ה-JavaScript בתוך ה-HTML יכולה לשפר את מהירות הטעינה של ה-HTML בדפדפן. ברוב המקרים, מומלץ להציב את קריאות ה-JavaScript בתחתית מסמך ה-HTML ולעשות שימוש בתכונות לטעינה אסינכרונית.
- קישורים ישירים - ודא שקישורים מפנים ישירות למשאב המיועד ללא הפניות מיותרות בשרשרת (קישור מפנה לעמוד שמפנה לעמוד אחר).
אופטימיזציה של מסדי נתונים לאתרים דינמיים
עבור אתרים עתירי תוכן, אופטימיזציה של מסד הנתונים משפרת את זמני הטעינה ואת תגובת השרת. מסדי נתונים גדולים או שאילתות מורכבות עלולים לעכב את טעינת הדפים.
ייעול שאילתות - ייעל שאילתות מסד נתונים, כדי להפחית את העומס. הימנע מאחזור נתונים מיותר ובצע אופטימיזציה של שאילתות בשימוש תכוף על ידי הוספת אינדקסים לשיפור מהירות החיפוש.
שמירה במטמון של שאילתות מסד נתונים - על ידי שמירה במטמון של שאילתות מסד נתונים נפוצות, ניתן למזער את העומס של מסד הנתונים. ניתן להשתמש בכלים כמו Redis או Memcached כדי לאחסן תוצאות בזיכרון.
טכניקות אופטימיזציה מתקדמות
להלן כמה המלצות לטכניקות מתקדמות מעט יותר שיעזרו לכם למקסם עוד טיפה את מהירות האתר.
- טעינה מראש של משאבים חשובים - טעינה מראש באמצעות preload מודיעה לדפדפן לתעדף נכסים ספציפיים, כמו גופנים, תמונות או סקריפטים, עוד לפני שהם נדרשים.
- אופטימיזציה של נתיב העיבוד הקריטי - נתיב העיבוד הקריטי כולל את כל המשאבים הנדרשים לעיבוד התוכן הראשוני בחלק העליון והקבוע (המוצג לגולש עם הכניסה לעמוד ללא צורך בגלילה). יש לוודא כי נתיב העיבוד הקריטי טוען רק נכסים חיוניים ודוחה את השאר.
- שימוש ב-HTTP/2 להעברת נתונים טובה יותר - פרוטוקול HTTP/2 משפר את הטעינה בכך שהוא מאפשר הורדה של מספר משאבים בו זמנית. ודא ששרת האחסון שלך תומך ב-HTTP/2, מכיוון שהוא מפחית את זמן האחזור ומשפר את זמן הטעינה הכולל.
באתר שלך כבר עשית אופטימיזציית מהירות?
לסיכום, אופטימיזציה של מהירות החנות הווירטואלית חיונית לשביעות רצון המשתמשים, המרות וקידום אתרים. על ידי הטמעת האסטרטגיות שהזכרנו תשפר את ביצועי האתר והחנות הווירטואלית ותספק חוויה מהירה יותר וידידותית יותר למשתמש.