קצת על ההיסטוריה של שפת PHP
שפת PHP היא שפת תכנות מהנפוצות בעולם שפותחה בשנת 1995 על ידי רזמוס לרדורף. לרדורף, למעשה, פיתח את 2 הגירסאות הראשונות של השפה, ולאחר מכן, עברה השפה שינויים משמעותיים שהרחיקו את המבנה הנוכחי שלה ממה שהיה במקור. את הכיוון של גירסאות ההמשך, הובילו זאב סורסקי ואנדי גוטמנס, גאווה ישראלית משלנו, שהוסיפו לשפה יכולות מתקדמות ושינו את התחביר.
שם השפה במקור ראשי תיבות של Personal Home Page או בעברית "דף בית אישי". בהמשך, הוחלט כי PHP ייצג את הביטוי הרקורסיבי PHP Hypertext Preprocessor (רקורסיבי כיוון שהאות הראשונה של PHP מייצגת את המילה PHP עצמה).
הסמל המזוהה ביותר עם PHP הוא תמונת הפיל, שמתנוסס לו בגאווה במקומות שונים, ואפילו על חולצות שיצאו עם פרסומות לשפה (נשבעים, יש כאלו...).
תקציר על התפתחות הגירסאות השונות של שפת PHP ניתן לקרוא כאן.
מה מיוחד בשפת הפיתוח PHP
שפת התכנות PHP הינה שפה לפיתוח בצד השרת באינטרנט, או במילים אחרות, שפת צד-שרת. כאשר מדברים על שפת צד-שרת, הכוונה היא ששרת האחסון (המחשב עליו נמצא קוד האתר) הוא שמבצע את רצף הפקודות בתוכנית PHP, וזאת בניגוד לשפת צד-לקוח, שבו המחשב של הגולש באתר הוא שמבצע את רצף הפקודות בתוכנית.
בשפת PHP אפשר להתחבר לבסיסי נתונים, למשל מסוג MySQL ולבצע שאילתות, כגון אחסון מידע או קריאת מידע. אפשר לבצע איתה פעולות IO (Input/Output) מורכבות, כלומר, ניהול קבצים. אפשר לבצע איתה חישובים מתמטיים, לטפל במידע טקסטואלי ועוד. למעשה, אפשר ממש להקים חנות וירטואלית ב- PHP, או פורטל גדול לעסק.
הצורה בה עובד קוד בשפת PHP הוא כזה: הקוד רץ בצד השרת, עושה את כל החישובים והעיבודים, ומייצג קוד צד-לקוח המבוסס HTML, CSS ו-JS. קוד זה נשלח לצד הלקוח, כלומר לדפדפן של הגולש, ומופעל עליו. כאשר נכנסים לאתר אינטרנט כלשהו בדפדפן, ובודקים את קוד המקור שלו (הקלקה על מקש ימני ובחירת האפשרות View page source בכרום או ב-Edge), למעשה רואים רק את קוד צד הלקוח שנוצר על ידי קוד ה-PHP. לא רואים את קוד המקור בשפת PHP, שנמצא רק על השרת ולא חשוף כלל לדפדפן.
השפה מבוססת interpreter, או בעברית מפרשן. הכוונה היא שכשרוצים להפעיל תוכנית PHP, פשוט מריצים ישירות את קובץ הטקסט עם התוכנית, ותוך כדי ריצת התוכנית, מתורגם הכתוב לשפת מכונה בצורה ישירה. זאת בניגוד לשפות מבוססות compiler, מהדר בעברית, ששם בסיום כתיבת קוד התוכנית, ממירים את קובץ הטקסט עם התוכנית לקובץ בינארי המכונה byte code שמהווה קוד "ביניים" בין קובץ הטקסט לשפת המכונה ואותו מפעילים כאשר מעוניינים להריץ את התוכנה. בדרך כלל, שפות מבוססות compiler מהירות יותר משפות מבוססות interpreter, כיוון שתהליך המרת קוד byte code לשפת מכונה מהיר יותר מתהליך המרת קוד טקסטואלי לשפת מכונה, אך במקרה של PHP הוטמעו כל מיני שיטות מתקדמות להאצת תהליך הריצה ללא צורך בשימוש ב-byte code: גם העובדה שסיפריות הקוד שבהן עושים שימוש עוברות הידור מבעוד מועד, וגם העובדה שבהפעלת תוכנית PHP קוד הטקסט עובר תחילה "חצי הידור" (פיענוח מהיר תוך כדי ריצה) בתחילת ריצת הקוד ולא המרה ישירה מטקסט לשפת מכונה.
המבנה התחבירי של PHP דומה מאוד לזה של שפת C הנפוצה, ועקומת הלמידה של מי שמכיר את שפת C היא מתונה יחסית. כלומר, מתכנת שמגיע מעולם הפיתוח בשפת C יכול מהר מאוד לעבור הסבה לתיכנות ב-PHP.
מה עושה את שפת PHP לשפה מצויינת לבניית חנות וירטואלית או אתר אינטרנט כלשהו?
שפות אלטרנטיביות להקמת חנות וירטואלית, יכולות להיות למשל ASP הישנה של חברת מיקרוסופט, או שפות כמו Ruby או פייתון. מולן, עומדת PHP הוותיקה בגאווה שנים רבות וחיה, נושמת ובועטת.
לצד שפות רבות חדשות שנכנסו לשימוש בעשור האחרון, PHP ממשיכה להתברג מזה שנים רבות בראש טבלת השפות השימושיות והנפוצות. בכל הנוגע לפיתוח אתרי אינטרנט, שפה זו הינה מהנפוצות בעולם, כאשר מבוססות עליה פלטפורמות הפיתוח הגדולות וורדפרס, מג'נטו, ג'ומלה, דרופל. גם רבים מהאתרים הגדולים בעולם נכתבו בשפת PHP, בין היתר ויקיפדיה ואפילו פייסבוק. יש מי שטוען שתפוצת האתרים שנבנו ישירות על PHP או על פלטפורמות שמבוססות PHP מגיעה ל-80% מתפוצת אתרי האינטרנט בעולם. לשפת הפיתוח PHP קהילת מפתחים גדולה מאוד, ונכתבו עבורה הרבה מאוד מודולים והרחבות, שזה יתרון עצום למפתחים: זקוקים לקטע קוד שעושה משהו? סביר שמישהו כבר כתב משהו דומה שתוכלו להעזר בו או אפילו להשתמש בו חינם ובצורה חוקית.
השפה ממשיכה ומתעדכנת ומעת לעת יוצאת לה גירסה עדכנית יותר שמתפרסמת ומתועדת באתר הרשמי של השפה. אחת לתקופה ארוכה יוצאת גירסה ראשית, שלאחריה סידרה של עדכונים שוטפים עם גירסאות משנה. בתחילה יצאה גירסה 1.0, אחרי 2.0, 3.0, 4.0 ו-5.0 לפי הסדר. גירסה 6.0 שתוכננה למעלה מעשור בוטלה ויצאה מיד גירסה 7.0 (שלמעשה היתה מבוססת על 6.0 שתוכננה עם תוספות). אחרי גירסה זו יצאה לאחרונה גירסה 8.0. גירסת 5.0 היוותה פריצת דרך בשדרוגים ויכולות מתקדמות (גירסה 5.6 היא הגירסה האחרונה והיציבה ביותר של סידרת 5.0 והיא בתפוצה רחבה במיוחד). גירסה 7.0 פרצה את הדרך בשיפורי מהירות שהכפילו ואף שילשו את מהירות הקוד שנכתב בה. גירסה 8.0 האחרונה המשיכה עם עדכוני תחביר ושיפורי מהירות נוספים.
בניית אתרים בשפת PHP בגירסה העדכנית ביותר, מבטיחה אפשרות תמיכה עתידית במכשירים שונים, גמישות רבה בפיתוחי המשך, אבטחה ברמה גבוהה וביצועים מצויינים. אנו ממליצים לפתח אתרים אך ורק בקוד PHP, בשל התמיכה הנרחבת של שפה זו בעולם ובשל היכולות החזקות והמתקדמות שלה.
100 שניות על PHP: