מהו שרת אחסון לאתר אינטרנט?
שרת אחסון, הינו מחשב שמאפשר גישה אליו באמצעות רשת האינטרנט לאורך 24 שעות ביממה ומכל מקום בעולם. שרת האחסון משמש לאחסון של קבצים שניתן לגשת אליהם באמצעות רשת האינטרנט, לצפות בהם ואפילו להפעילם. על שרת אחסון ניתן לאחסן תמונות, סרטונים, מסמכים שונים ואתרי אינטרנט. שרת אחסון מכונה לעיתים "ענן". אחסון מכונה לעיתים "אירוח" ובאנגלית Hosting.
אתר אינטרנט הוא תוכנה אשר מותקנת על שרת האחסון ושניתן להפעילה באמצעות האינטרנט. כאשר מקלידים בדפדפן את כתובת האתר אליו רוצים לגשת, מופעל האתר שמאוחסן על השרת שמקושר לאותה כתובת. כתובת האתר מכונה גם דומיין או שם המתחם.
אילו סוגי שרתים קיימים?
כל אתר אינטרנט בעולם מאוחסן על שרת אחסון. ישנם כמה סוגי אחסון:
- אחסון על שרת שיתופי (באנגלית: Shared Hosting) - שרת שיתופי הוא שרת המאחסן עשרות ואף מאות אתרים אשר חולקים יחד את אותם משאבי המערכת (מהירות, רוחב פס, נפח אחסון). היתרון המרכזי של אחסון על שרת שיתופי הוא בעיקר בעלות נמוכה של שירותי האחסון. החסרון הוא במהירות נמוכה ובאבטחה ירודה יחסית.
- אחסון על שרת VPS (באנגלית: VPS Hosting) - שרת VPS, או בשמו המלא Virtual Private Server (שרת וירטואלי פרטי), הוא שרת המאחסן מספר מצומצם יחסית של אתרים, כאשר כל אחד מהאתרים מקבל באופן עצמאי משאבי מערכת שמוקצים רק לו. היתרונות המרכזיים של אחסון על שרת VPS הם גם מבחינת מהירות וגם מבחינת אבטחה. מבחינת מהירות, עומס על אתר אחד אינו משפיע על אתר אחר, מכיוון שלכל אתר מוקצים משאבים נפרדים. מבחינת אבטחה, פריצה של אתר אחד איננה משפיעה על אתר אחר מכיוון שגישה לכל אתר מבוצעת בנפרד.
- אחסון על שרת ייעודי (באנגלית: Dedicated Hosting) - שרת ייעודי הינו שרת המאחסן אתר יחיד בלבד, ובכך מקנה לו את כל משאבי המערכת האפשריים. שרת שכזה מקנה לאתר את מקסימום המהירות ואת מקסימום האבטחה האפשריים, אך הוא גם יקר משמעותית ומתאים לאתרים גדולים במיוחד.
רוב אתרי האינטרנט היום בעולם מאוחסנים על שרתים שיתופיים או על שרתי VPS. במקרה של חנות וירטואלית, נעדיף אחסון על שרת VPS, על מנת לקבל את התמורה הטובה ביותר למחירי האחסון מבחינת מהירות ואבטחה.
במקרה של שרת VPS גם ניתן לבודד את אתר האינטרנט מבחינת כתובת ה-IP, וליצור לו סביבה שמותאמת טוב יותר למנועי החיפוש. מנועי החיפוש לא מסמפטים אתרי אינטרנט שחולקים משאבים עם אתרי אינטרנט אחרים שהם מפוקפקים, כגון חוות קישורים, אתרים שנפרצים בתדירות גבוהה, אתרים עם תוכן רגיש ובעייתי וכיו"ב.
ההשפעה של מיקום השרתים על מהירות אתר האינטרנט
אחד הדברים שמשפיע רבות על מהירותו של אתר אינטרנט, הוא מיקומו הפיסי של שרת האחסון. ככל שגדל המרחק הפיסי בין הגולש באתר האינטרנט לבין שרת האחסון שמאחסן את אותו אתר, כך מתארך זמן הגישה לאותו אתר. במילים אחרות, כדי להאיץ אתרי אינטרנט, מומלץ לאחסון אותם על שרת מקומי ולא על שרת מרוחק. אם אתר האינטרנט שלכם הינו אתר ישראלי שפונה לקהל בישראל, מומלץ לאחסן אותו בישראל ולא בארה"ב המרוחקת.
הרבה פעמים אנו שומעים על חברות שמציעות אחסון של אתר אינטרנט ישראלי על שרת כזה או אחר בחו"ל (לא נזכיר שמות של מותגים), ומתגאות שהן עושות שימוש בשרתים של חברה גדולה ומוכרת. הבעיה בהצעות מהסוג הזה, היא ששרתים אלו, טובים ככל שיהיו, יאטו את קצב טעינת האתר בישראל, בגלל הריחוק הפיסי בין הגולש לשרת האחסון. מחפשים לאחסן אתר אינטרנט ישראלי? לכו על כחול-לבן ואל תתפתו למותגים אירופאים או אמריקאים.
מערכת ההפעלה של שרת האחסון
שרת אחסון הוא כאמור מחשב לכל דבר ועניין, וגם עליו מותקנת מערכת הפעלה שמגדירה את סביבת העבודה והתוכנות שניתן להפעיל על אותו שרת.
בעוד שבמחשבים האישיים במגזר הביתי נפוצה מערכת ההפעלה Windows של מיקרוסופט, בשרתי האחסון נפוצות שתי מערכות הפעלה: מערכת ההפעלה Windows ומערכת ההפעלה Linux.
בשרתים מבוססי מערכת ההפעלה Windows מתקינים את תוכנת IIS שהיא תוכנת שרתים המאפשרת התחברות לשרת באמצעות האינטרנט. בשרתים מבוססי מערכת ההפעלה Linux מתקינים את התוכנה Apache הנפוצה. לתוכנת Apache קיימות מספר חלופות אפשריות, ביניהן NGNIX או LiteSpeed שהן אלטרנטיבות שמאפשרות יכולות ניהוליות מעט שונות.
ברוב המקרים, אחסון על שרת מבוסס Windows נועד לאתר אינטרנט שנכתב בשפת ASP או בשפת ASP.NET שהן שפות של מיקרוסופט ונתמכות בצורה הטובה ביותר בסביבת Windows / IIS. אחסון על שרת מבוסס Linux נועד לאתר אינטרנט שנכתב בשפת PHP הנפוצה במיוחד או בשפות שונות אחרות שנתמכות בצורה הטובה ביותר בסביבת Linux / Apache. למעשה, ניתן להפעיל אתרי אינטרנט שנכתבו בשפת PHP גם בסביבת Windows / IIS, אך הדבר יהיה פחות טבעי ופחות מומלץ.
שרתים מבוססי מערכת ההפעלה Windows נוטים להיות יקרים יותר משרתים מבוססי מערכת ההפעלה Linux, כיוון שעלות הרשיונות של התוכנות המותקנות על שרת מבוסס מערכת ההפעלה Windows היא בדרך כלל יקרה יותר.
מה חשוב לדעת כששוכרים שרת אחסון?
כאשר שוכרים שרת אחסון, חייבים לבחון את הפרמטרים הבאים:
- האם מדובר בשרת שיתופי, שרת VPS או שרת ייעוד
- האם מערכת ההפעלה היא Windows או Linux
- היכן ממוקם פיסית שרת האחסון
- אלו משאבי מערכת מוקצים לכם
- שירותים שניתנים יחד עם שרת האחסון
משאבי המערכת כוללים בין היתר את נפח האחסון שמוקצה לשימוש, אך לא רק. בשרתים שיתופיים יש לבחון את רוחב הפס (התעבורה) שמוקצה לשימוש חודשי. בשרתי VPS או בשרתים ייעודיים, יש לבחון את מהירות השרת, כמה יחידות עיבוד מוקצות לשימוש שוטף, כמה זכרון מוקצה לשימוש שוטף ועוד.
מבחינת השירותים הנוספים שניתנים עם שרת האחסון יש לבדוק את נושא הגיבויים הסדירים, אפשרויות שליחת דואר אלקטרוני, פילטרים מספאם, תחזוקה שוטפת לעדכונים ושדרוגים ועוד.