מהו תקן HTML5 לבניית אתרים
כשמדברים על דפי אינטרנט דינמיים, בין אם יהיו חנות וירטואלית, אתר תדמית או אפילו דף נחיתה, מבדילים תמיד בין שפת צד השרת לשפת צד הלקוח.
צד השרת עושה את העיבוד על השרת, למשל, משיכת המידע שצריך להיות מוצג מבסיס הנתונים, ומייצר קוד שנשלח לצד הלקוח (הלקוח הוא הדפדפן) להרצה. שפות צד שרת נפוצות הן למשל שפת PHP, פייתון, JSP או ASP.
שפות צד לקוח, הן גירסאות שונות של HTML, למשל HTML4 או XHTML 1.1 או HTML5. אלו אינן שפות תכנות, כי אם שפות תגיות, וזאת מכיוון שהקוד הרשום בשפה זו הוא לא קוד שרץ ועושה חישובים כלשהם, אלא קוד המייצג מבנה היררכי וסמנטי של דף האינטרנט אותו רואים, והוא כתוב במבנה מקונן ("אחד בתוך השני") של תגיות. השפה מאפשרת לדפדפן להבין את מבנה המידע המוצג בצורה סמנטית, כלומר, להבין את המשמעות של כל אלמנט שמוצג בדף האינטרנט. לדוגמה, במקרה של הצגת תפריט העשוי מקישורים, שפת HTML5 מאפשרת לדפדפן להבין כי לא מדובר סתם ברשימת קישורים, אלא שהקישורים האלו מהווים תפריט. דוגמה נוספת, השפה מאפשרת לדפדפן להבין שמשפט מסויים הוא ציטוט, שמשפט שני הוא כותרת ראשית ושמשפט שלישי הוא תאור של תמונה. הסמנטיקה ניתנת לאלמנטים על ידי עטיפת המידע בתגיות שמספקות משמעות, למשל תגית p שמייצגת פיסקה, תגית img שמייצגת תמונה וכן הלאה.
שפת HTML5, או למעשה שפת HTML בגירסה 5, היא הגירסה העדכנית והנפוצה בעולם של שפת צד הלקוח. אם ברצונכם להרחיב ולהעמיק בלימוד שפת HTML5, נניח במטרה להקים אתר אינטרנט או חנות וירטואלית, הכנו עבורכם את המדריך הבא ללימוד שפת HTML5.
היתרונות של פיתוח אתר אינטרנט ב-HTML5
מול גירסת HTML5 החדישה והנפוצה, עומדות גירסאות ישנות יותר של HTML, למשל, גירסת HTML4 וגירסת XHTML 1.1 שהשימוש בהן הולך ופוחת בצורה מהירה בשנים האחרונות. גירסאות אלו שונות מעט בתחביר ובסמנטיקה משל HTML5.
קיימים יתרונות בולטים בעת פיתוח אתר אינטרנט לשימוש דווקא בתקן HTML5 החדיש ביותר לעומת תקנים ישנים יותר. להלן מספר יתרונות לדוגמה:
- הסמנטיקה של התקן טובה יותר - בתקנים ישנים לא ניתן היה לייצג אזורים על המסך (כגון header או footer), לא ניתן היה לייצג תפריטים וכן הלאה
- האפשרויות רבות יותר - בתקן HTML5 ניתן לעשות שימוש ביכולות מתקדמות, למשל בהצגת וידאו, באנימציות ועוד
- תאימות לדפדפנים - רוב הדפדפנים היום מציגים טוב יותר אתרי HTML5 ונותנים להם עדיפות ומהירות גבוהה יותר
- תאימות למכשירים - רוב המכשירים החדשים, כגון שעונים חכמים, טלפונים חכמים וטאבלטים מציגים טוב יותר אתרים בתקן HTML5
- מהירות גבוהה יותר - קוד בתקן HTML5 הוא קומפקטי יותר ולכן מהיר יותר
- התאמה טובה יותר למנועי החיפוש - כיוון שתקן HTML5 סמנטי יותר מקודמיו, מנועי החיפוש יכולים לנצל את הסמנטיקה על מנת להבין את מבנה האתר טוב יותר ובכך לקדמו גבוה יותר בתוצאות החיפוש
ואלידציה של קוד HTML5
כתיבה לא נכונה של קוד HTML5 עדין יכולה לעבוד והדף יוצג על הדפדפן ללא הצגת שגיאות כלשהן. יחד עם זאת, קטעי הקוד הבעיתיים, עלולים ליצור בעיות בסריקת דף האינטרנט במנועי החיפוש, לפגוע בתצוגה של הדף בדפדפנים שונים, לפגוע בהנגשת הדף לבעלי מוגבלויות ולפגוע במיקומי הדף בתוצאות החיפוש בגוגל.
על מנת שתהיה "שפה אחידה" בין הדפדפנים השונים בפיענוח קוד הכתוב בשפת HTML, ובפרט בגירסה HTML5, הגדיר ארגון W3C העולמי את HTML5 כתקן רשמי, עם הנחיות איך נכון לכתוב את הקוד. דף אינטרנט שעובר ואלידציה לפי W3C, כלומר, כתוב לפי הנחיות התקן של W3C הוא דף איכותי יותר.